ХРАБРЕ, СНАЖНЕ, РАВНОПРАВНЕ

У понедељак 4. децембра у 18ч у препуном амфитеатру Правног факултета за привреду и правосуђе у Новом Саду, у оквиру пројекта “Храбре, Снажне, Равноправне” одржана је Трибина на тему 16 дана активизма против насиља над женама. Трибина је реализована другу годину заредом. На Трибини су говорили стручњаци са дугогодишњим искуством у раду на ову тему.

Модератор Трибине, Проф. др Јелена Матијашевић, продеканка за науку отворила је трибину износећи податке из званичних истраживања: “Што се тиче Србије, навешћу податак да је од почетка 2023. године до данас насиље у виду фемицида, дакле убиства доживело 27 жена и 2 девојчице. Фемицид је најекстремнији облик насиља над женама и често се повезује са питањем насиља у породици. Најчешће је учинилац овог дела заправо интимни партнер жене.”

Др Видоје Митрић, судија Апелационог суда говорио је о историјату и феноменолошким карактеристикама насиља над женама, узроцима, кривичноправном третману и примерима из праксе.

Татјана Ђурашковић, судија за претходни поступак у Вишем суду у Новом Саду говорила је о свом искуству у пракси  и да јој се чини  некако да је последњих година ексалирало насиље у породици.

Јелена Остојин, самостални саветник у Вишем суду у Новом Саду говорила је о томе како изгледа  сведочење пред судом када се пријави насиље и добије се статус посебно осетљивог сведока.

Улаз је био слободан, а активно учешће на трибини узели су студенти и бројни заинтересовани грађани који су постављали питања и делили своје утиске.

Светска кампања “16 дана активизма против насиља над женама”  почела је 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама а завршава се 10. децембра Међународним даном људских права.