Edukativna predavanja i radionice u SŠ “Lukijan Mušicki” u Temerinu

09.06.2022. godine, sa početkom u 11 časova u SŠ “Lukijan Mušicki” u Temerinu održana su Edukativna predavanja i radionice na tri teme kojima se projekat Informacija – Motivacija – Znanje bavi: zdravi stilovi života, bezbednost na internetu i bezbednost u saobraćaju.

Preko 70 srednjoškolaca imalo je priliku da dobije informacije koje im mogu poslužiti da unaprede svoje znanje o temama bitnim za njihov život, kako u školi tako i u porodičnom okruženju. Stručni predavači su podstakli i motivisali mlade da se nakon predavnja uključe i u praktične aktivnosti.

Bezbednost u saobraćaju

Poligon sa “Pijanim naočarima” je simulirao kao izgleda dejstvo alkohola, narkotika ali i umora na učesnika u saobraćaju, pri tome podsećajući da nisu samo vozači učesnici u saobraćaju nego i svi ostali poput pešaka, biciklista i sve većeg broja vozača električnih trotineta. Specijalni gost na radionici bio je naš proslavljeni automobilista Miloš Brkić, osvajač Zlatne kacige.

Bezbednost na internetu

Upotreba različitih aplikacija, bezbedno kreiranje i upotreba lozinki, kao i sve veći broj potencijalnih pretnji koje mogu nastati pri surfovanju na internetu bili su aktuelne teme ovog segmenta predavanja. U okviru njega su se i sami srednjoškolci uključili razmenjujući savete sa svojim vršnjacima. Predavači su ukazali na mogućnost zatraživanja pomoći ukoliko prepoznaju neke od znakove zloupotreba ili nezakonitih radnji na internetu.

Zdravi stilovi života

Direktor Pokrajinskog Zavoda za sport i medicinu sporta Dr Danijel Župić ukazao je mladima na važnost brige o zdravlju, a pogotovo na važnost redovnih sportskih pregleda za sportiste ali i rekreativce. Predstavnici Zavoda ukazali su i na važnost zdrave ishrane i opasnosti od gojaznosti koja je prepoznata među mladima kao potencijalni rizik. Zainteresovani mladi su potom imali priliku da nakon testiranja i merenja dobiju savete kako da poboljšaju svoj zdravstveni status.

 

Takođe, još jedna od aktivnosti je bila i donacija knjiga našeg bivšeg ambasadora Radoslava Pajkovića.